Bakken voor Beginners: 6 Tips voor een Succesvol Avontuur in de Keuken

28-01-2024

Als beginnende bakker kan het een beetje overweldigend zijn, maar maak je geen zorgen! In deze blog geef ik je 6 waardevolle tips die je zullen helpen om je bakavontuur tot een succes te maken. Dus schort om, oven aan en laten we beginnen met bakken!

©gettyimagespro
©gettyimagespro

Tip 1. Simpele Recepten

Als beginnende bakker is het belangrijk om te starten met eenvoudige recepten. Kies recepten met een beperkt aantal ingrediënten en heldere instructies. Dit geeft je de kans om de basisprincipes van het bakken te leren en vertrouwen op te bouwen. Zo heb ik er voor gekozen om recepten samen te stellen voor een beginnende bakker (bv. Chocolate Chip Cookies) tot eentje met al wat meer ervaring (Vatel of Bokkenpootjes). 

Tip 2. Zorg voor Nauwkeurigheid in het Meten

Bakken is een wetenschap, dus nauwkeurigheid is essentieel. Een kleine afwijking in de metingen kan een groot verschil maken in het eindresultaat. Investeer daarom in een precisieweegschaal (meet tot 0.01 gram) om ingrediënten precies af te meten. Je kan er al eentje aanschaffen vanaf 10 euro bij verschillende (online) bakwinkels

BrandNewCake precisieweegschaal
BrandNewCake precisieweegschaal

Tip 3. Leer je Oven Kennen

Elke oven is anders, dus leer de eigenaardigheden van jouw oven kennen. Stel de temperatuur correct in en gebruik indien mogelijk een oventhermometer om de temperatuur te controleren. Zelf heb ik ondervonden dat ik het meest egale resultaat krijg dankzij de ovenstand 'boven-onderwarmte'. Als je 'hetelucht' gebruikt dan bakt één deel van het gebak sneller bruin dan het andere.

Tip 4. Wees Geduldig en Oefen

Blijf oefenen, experimenteer en leer van je fouten. Bakken is een proces van constante groei en verbetering. Onthoud dat zelfs de meest ervaren bakkers ooit beginners waren. Mijn eerste cake was ook niet iets om trots over te zijn 😉

Tip 5. Investeer in Kwaliteitsingrediënten

Gebruik altijd verse, kwaliteitsvolle ingrediënten. Goede ingrediënten dragen bij aan de smaak en textuur. Kies voor biologische eieren, roomboter, hoogwaardige bloem en chocolade. Dit zal het verschil maken in de kwaliteit van je creaties.

Tip 6. Leer de Basisbaktechnieken

Neem de tijd om de basisbaktechnieken te leren, zoals het zachtjes vouwen van beslag, het romig kloppen van boter en suiker, en het luchtig kneden van deeg. Deze technieken zijn de bouwstenen voor een succesvol bakproces en zullen je helpen om heerlijke resultaten te bereiken. Het boek Iedereen kan Bakken van Sofie Dumont zal je al een heel eind op weg helpen in de goede richting (het heeft mij alleszins goed geholpen in het begin)!   

©SofieDumont
©SofieDumont

Conclusie

Als amateurbakker is het normaal om een beetje nerveus te zijn, maar met deze tips neem je een vliegende start. Blijf oefenen, wees geduldig en heb vooral veel plezier in het proces. Bakken is een creatief proces dat je de mogelijkheid biedt om heerlijke lekkernijen te creëren én te delen met anderen. 

Laat je bakavontuur beginnen!

Ontdek de Voeties Bakboxen